Ontsnap aan je innerlijke criticus

Schrijf jij regelmatig voor je werk? Schud jij teksten zo uit je mouw en heb jij in no-time een heldere, pakkende tekst op papier? Lees dan niet verder.

Voor alle anderen
Voor alle anderen die niet dagelijks worden overspoeld door inspiratie en creativiteit heb ik goed nieuws. Je bent niet de enige. 

Er zijn bijzonder weinig mensen die een wit vel papier of een leeg computerscherm zien en vervolgens moeiteloos een geweldige, foutloze tekst produceren. 

Wil je (zakelijk) iets schrijven en hik je er tegenaan? Begin dan gewoon. Onder het motto ‘get it done, get it right later.’ Het hoeft niet in één keer perfect. 

Negeer al het uitstelgedrag; ‘eerst even de mail beantwoorden, vandaag is eigenlijk niet zo’n goede dag, hoorde ik mijn telefoon?’ 

Pak die lekkere kop koffie, installeer je op een voor jou prettige plek en ga aan de slag.

Freewriting; laat je creativiteit stromen
Met welk doel schrijf je, wie wil je bereiken? 

Maak een plan en doe research. 

Maak gebruik van ‘freewriting’. Pak pen en papier (ja, dat is soms beter dan typen achter je computer), en schrijf alles op wat in je opkomt over het onderwerp waar je over wilt schrijven. 

Bedenk je tijdens het freewriten dat je vergeten bent tomaten te kopen? Schrijf dat ook op en zet een kruisje in de kantlijn. Dan kun je deze gedachte direct loslaten, want je hebt het opgeschreven en je kunt het straks makkelijk terugvinden.

Op deze manier komen de eerste woorden van jouw boodschap op papier. Je kunt ook een whiteboard gebruiken of een groot vel papier. Gebruik er kleuren bij, noteer woorden en korte zinnen, teken poppetjes en zet pijlen en strepen.

Versla je innerlijke criticus
Laat je tijdens dit proces vooral niet tegenhouden door je innerlijke criticus. 

In ieder van ons zit er een en het is vaak de grootste blokkade bij het schrijven. Deze innerlijke stem houdt je goed in de gaten en levert ongevraagd commentaar op je werk. 

Van ‘dit gaat toch niemand lezen’ tot ‘hoe lang ben je hier nou al mee bezig?’

Breng je schrijfproces op gang
Ik heb ooit gehoord dat het een goed idee is om deze evaluerende stem een naam te geven. Dat kan van alles zijn, maar laten we nu de naam Piet gebruiken. 

Wat als Piet jou steeds afkraakt? Dat motiveert niet echt, sterker nog je zult stagneren in je schrijfproces. 

Stuur Piet dan in gedachten op vakantie. Bedank Piet voor het meedenken en vertel hem dat hij nu even in een hangmat mag gaan liggen om lekker uit te rusten.

Just get it done; de finishing touch voor je tekst
Nu (zeur)Piet er niet meer is kun je rustig doorschrijven. 

Gaat het om een lange tekst zet dan de belangrijkste punten op een rij en breng structuur aan. Neem de tijd, beloon jezelf af en toe met een pauze en een kop koffie.

Maak een wandeling, herlees, schrap en herschrijf.

Laat het altijd een nachtje liggen en laat het eventueel door iemand nalezen. 

Ik verzeker je, tegen de tijd dat Piet terug is van vakantie, heb jij een geweldig stuk op papier staan!

Weigert jouw Piet te vertrekken  of richt jij je liever op andere zaken? Ik help ondernemers met aantrekkelijke teksten hun doelgroep te bereiken. Neem vrijblijvend contact op! info@tekstbureau10.nl